Ні батога, ні пряника: чим і як керує Product Manager

Можна не писати посаду, на яку претендуєте, якщо це не вказано у вимогах прямим текстом. На співбесіді можуть запропонувати іншу позицію – таке буває у великих компаніях. Рекрутер оцінить Skills Set та запропонує найкращий senior product manager варіант, де ваші вміння принесуть найбільшу користь компанії. Наприклад, ви краще підійдете не на продакта, а на суміжну роль – продакт-маркетолога чи продакт-аналітика.

Вирости у продакти із власників бізнесу

Як не дивно, розширювати компетенцію BA потрібно на тому ж етапі ідеї, але з погляду marketing research і дизайн-мислення, зараз поясню чому. Класичний product owner повинен мати сильні стратегічні скіли. Він повинен добре розбиратися у побудові дорожніх карт продукту, розуміти UI та UX і бути гуру product backlog. Так як ця роль найчастіше використовується в методології Agile, Produсt Owner повинен розуміти, що таке Scrum, і правильно працювати з усіма артефактами.

  • Окрім базових тем, у курсі розглядають технічні теми (UI та UX дизайн, бізнес-моделі, метрики та аналітику), багато уваги приділяється презентаційним навичкам.
  • Продакт-оунер — для складання списку вимог до софту і спілкування зі Scrum-командами.
  • Ми вважаємо їх авторитетами частково тому, що приємно згадувати людину, яка досягла таких вершин.
  • — Підтримка дорожньої мапи продукту (Roadmap maintenance) — середньо- та довгострокове планування розвитку продукту на основі бачення розвитку бізнесу.
  • За цією спеціальністю можна розвиватись як на індивідуальному рівні, роблячи все вагоміший внесок у продукт, так і на рівні менеджменту, розвиваючи управлінські навички.
  • Припустимо, що в нашій уявній компанії є лінійка продуктів або один доволі розвинений продукт, навколо якого існує ряд проектів, над якими працює кілька команд.

ЩО ПОВИНЕН ЗНАТИ PRODUCT MANAGER

як стати product manager

Вивела на ринок більше 50-ти проєктів у ролі консультанта, працювала як Product Manager в SaaS, Gaming та EdTech нішах. Виростила лабораторію Нетехнічної IT-освіти IAMPM з хобі в міжнародний бізнес. Технічний продакт зазвичай потрібен у проєктах, заснованих на інноваціях і складних винаходах.

Навчання на Product Manager: що потрібно знати для старту кар’єри

Але повернемося до першого прикладу і подивимося, як будуть виглядати продуктова, технічна та операційна вертикалі. Припустимо, що в нашій уявній компанії є лінійка продуктів або один доволі розвинений продукт, навколо якого існує ряд проектів, над якими працює кілька команд. І, по-друге, кожна компанія тлумачить позицію менеджера по продукту на власний розсуд, тому трапляються різні комбінації.

ПОБУДОВА СТРАТЕГІЇ ПРОДУКТУ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ

І останнє — «nice to have» — на стадії MVP це побажання PM, які можна реалізувати, якщо у розробників буде хороший настрій або у вас з’являться вільні ресурси. З «nice to have»  здебільшого формується продуктовий беклог. Це місце, де народжуються, живуть і часто помирають мрії кожного Product Manager’a. Одним із поширених варіантів розвитку кар’єри може бути перехід від керівництва одним продуктом до управління напрямком. Таким чином, можна охопити всю лінійку компанії і зайняти С-Level позицію. Якщо продукт використовується в першу чергу як рішення для внутрішньої роботи великої компанії і вирішенні бізнес-завдань, то product manager повинен приділяти особливу увагу підтримці клієнтів.

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Симуляція користувацького досвіду виявляє проблеми з юзабіліті, допомагає визначити цінність продукту й покращувати його. Майндсет успішного продакт-менеджера умовно складається із двох ролей. Перша включає аналіз, тестування, вивчення трендів, вміння відстежувати деталі і причини подій, що відбуваються, на основі чого приймаються продуктові рішення.

як стати product manager

СКІЛЬКИ ЗАРОБЛЯЄ МЕНЕДЖЕР ПРОДУКТІВ

На етапі зародження продакт-менеджменту швидкість розвитку ринку і випуску продуктів була зовсім іншою. Продакт-менеджер розробляв бачення продукту й передавав його на реалізацію проджект-менеджеру. Він створює детальну мапу подорожі та список завдань, які потрібно виконати; пропонує, як можна підвищити цінність і практичність продукту в кожному поточному моменті.

як стати product manager

Проблема в тому, що беклог описує все, що стосується продукту. Людина, яка опікується беклогом, автоматично починає відповідати за майбутнє продукту. Межа між продуктовим менеджментом і продуктовою розробкою таким чином стирається. Продуктовий менеджер проводить купу часу досліджуючи ринок, опитує потенційних клієнтів, відвідує профільні конференції, і все заради формування продуктового концепту. Концепт треба описати — формалізуємо у вигляді користувацьких історій.

На двох стільцях сидіти можна, але не варто, срака боліти буде. Product Manager завжди має на увазі користувальницький досвід. Тому, для успішного введення свого рішення на ринок, Product Manager повинен мати глибоке розуміння UX (User Experience). Agile-практика, яка формує backlog у вигляді історій користувачів, є ефективним засобом, наступний такий підхід надає опису людей, здатності передавати емоції та відчуття. Тут важливо вміти розробляти сценарії роботи, робочий процес та працювати з макетами.

Працював над онлайн-редакторами контенту, маркетплейсами, соціальними мережами та e-commerce. Попри те, що більшість продакт-менеджерів — це молодь віком від 25 до 36 років, є доволі багато продактів, які старші чи молодші за цей вік. Це гарний сигнал,що продакт-менеджером в Україні можна стати в будь-якому віці (найстаршому з респондентів було 60 років). Його потрібно правильно пріоритезувати, щоб наприкінці кожної ітерації отримувати продукт, здатний принести певну цінність для користувачів. У такому випадку його простіше тестувати і допрацьовувати. Наприклад, на DOU ми одержали 100+ вакансій для Product Manager (середня зарплата від $1800 за умови досвіду 2+ років) і 30+ за запитом «Product Owner».

як стати product manager

Пізніше до продуктової команди можуть входити Data Scientist, продуктовий дизайнер, контент-райтер й ін. Для підготовки до інтерв’ю раджу подивитися кілька відео з каналу Exponent. Знайомий Product Manager великої компанії якось розповів мені про випадок зі своєї практики, коли візуалізація шляху і фідбек користувачів допомогли розв’язати проблему зменшення кількості продажів. Це все при тому, що результат має задовольняти кожну сторону й бути максимально ефективним. — Відслідковування ефективності (Performance tracking) — аналіз ключових метрик (конверсія, щоденні актівні користувачі тощо) та впливу оновлень на них. Потрібно для того, щоб упевнитись в ефективності виконаної роботи.

Після визначення скоупу MVP переходимо до вайрфреймів чи мокапів. Це — скелет майбутнього продукту, схематичне розміщення елементів на сторінці. Ви окреслюєте шлях, який повинен пройти користувач для отримання цінності продукту.

Я би до скоупу MVP включив мобільний додаток, де можна прокласти маршрут і дізнатися тривалість поїздки. Це якраз та цінність і унікальна пропозиція, яку Bolt давав би, якби був першим на ринку. Сфокусувавшись на базовому функціоналі, ви спрощуєте собі шлях до розвитку продукту. Адже жоден Product Manager не може сказати, як розвиватиметься продукт після того, як потрапить до користувача. Це часто призводить до того, що Product Manager’и, які знаходяться в Україні, ближче до технічної команди і далі від бізнесу. Натомість, американські колеги, навпаки, щодня спілкуються з бізнес-стейкхолдерами і значно менше — з інженерами.

Інструментів безліч, їх варто підбирати, залежно від специфіки продукту. Якщо хочете стати Product Manager’ом, але ще не маєте подібного досвіду, є єдина рекомендація — пилити власні продукти! Знайдіть проблему, яка заважає вам персонально, і зробіть рішення, яке допоможе вам же — це буде найкращим продуктовим досвідом.

Одні їх протиставляють, інші вважають, що ці посади взаємозамінні, треті — що функції продакт-менеджера входять в обов’язки проджекта. Якщо переживаєш, що тобі складно буде з аналітичною частиною, спробуй попрацювати з даними на нашому безплатному марафоні. Час переходити до продакту, щоб побачити різницю між менеджером продукту і менеджером проєкту. Ці задачі вимагають від проджект-менеджера не тільки технічних знань, а й чудових організаторських здібностей, уміння працювати з людьми та ухвалювати рішення в умовах невизначеності. Після запуску задача менеджера проаналізувати поведінку користувача в продукті та зробити його ще кращим і кориснішим. На цьому етапі продакт використовує аналіз метрик, тестування, research.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Deja un comentario

WhatsApp chat